הורדת חום בילדיםילדים חולים. ישנן תקופות חיים שהם חולים לא מעט, אך לאחר מחלות חום ניתן לראות קפיצה התפתחותית ושינויים ברמת "ההכרה", מבחינה רגשית וקפיצות גדילה מוטוריות.
חום הוא תסמין נפוץ בקרב ילדים ואינו בהכרח מהווה אינדיקציה למחלה חמורה הדורשת טיפול והתערבות, אלא אם הוא מלווה בשינויים מהותיים במראה ובהתנהגות, או בתסמינים אחרים כגון קשיי נשימה או אובדן הכרה.
גובה החום אינו מצביע על חומרת מחלה, חום הוא מנגנון הגנה טבעי של הגוף כנגד זיהום והכלי שלו להילחם. המערכת החיסונית פועלת טוב יותר ומהר יותר בנוכחות חום, החום ירד כאשר המלחמה בפולש תסתיים. בזמן שלילד יש חום יש לעודד אותו לנוח, אם הילד מסרב לאכול חשוב לדאוג לנוזלים למניעת התייבשות.

מתי יש לפנות לרופא?
תינוקות בני פחות מחודשיים המעלים חום מעל 37.8 מופנים לרופא מיד.
בכל יתר המקרים:
הפניה לרופא צריכה להתבצע לאחר שלושה ימים אם החום אינו יורד,
או שהחום מלווה בתסמינים כגון הקאה, שלשול, קשיי נשימה, שיעול שאינו מפסיק מספר ימים ותופעות נוספות שאינן קשורות להצטננות רגילה. בנוסף אם הילד מפגין אי שקט רב, עצבנות ומתנהג ונראה חולה מאוד (רועד, מתעוות או מבצע תנועות מוזרות).
חום שנגרם מחשיפה לחיידק או ווירוס ילווה בתסמינים כגון שיעול קל, אף סתום ונזלת, עיניים דומעות.
ניתן לתת תרופות מורידות החום לצורך הקלה של אי-הנוחות הנגרמת מהחום אבל הן עלולות להפריע למנגנונים הטבעיים ומאמצי הגוף להירפא.
חום הגוף אינו עולה ללא הפסקה (ולרוב לא יעלה מעל 40.6) ולא מהווה איום על הגוף או גורם לנזק בלתי הפיך במעלות אלו.
נטילת תרופה משככת את חוסר הנוחות ומונעת מהילד את המנוחה שהוא צריך לצורך ההחלמה. הורדת החום לא תעזור להחלמה מהירה יותר. יש לשקול לתת תרופה מורידה חום: כאשר הילד מותש מהחום, בלילה אם החום מפריע מאוד לשינה, ולשינה של ההורים.
מתי כדאי להחזיר למסגרת הטיפולית?
לאחר המחלה ילדים צריכים להישאר בבית לפחות 24 שעות ללא חום, חזרה מוקדמת למסגרת הטיפולית כשהם לא לגמרי במיטבם עלולה לחשוף אותם למחלות נוספות חוזרות.

מבחינת הרפואה הסינית ניתן לומר ששכבת Tai Yang היא הראשונה שנפגעת מחדירה של פתוגן חיצוני רוח-קור, רוח-חום יחד עם חולשה של הצ'י המגן Wei Qi.
טיפול במחלות חום בילדים בעזרת טווינא יכול להקל על תחושת חוסר הנוחות הנגרמת מהחום ועוזרת "לשחרר" את הפתוגן מהחיצון. הטיפול בטווינא מחזק את המערכת החיסונית WEI QI, LU QI, הטיפול גם מחזק את הצ'י של הילד Zheng Qi לצורך החלמה מהירה יותר. כאשר נעזרים בטווינא בזמן המחלה זה מאפשר סילוק של הפתוגן החיצוני מהגוף במלואו. פתוגן שנשאר עלול להחליש את מערכת הנשימה ולייצר סיבוכים בהמשך (ליחה, אסטמה, מחלות דרכי נשימה חוזרות). לאחר המחלה והשלב האקוטי יש לטפל בשורש הבעיה אשר אפשר את חדירת הפתוגן החיצוני, ובסימפטומים שנשארו.

הורדת חום בילדים

כיצד מטפלים בטווינא במחלות חום בילדים?
זהו טיפול פשוט וקצר אשר מתבצע פעמיים-שלוש ביום, רצוי מהופעת הסימפטומים הראשונים. יש ללמד את ההורים את מהלך הטיפול על מנת שהם יחזרו על הטיפול בבית בעצמם. הורים אשר מרגישים שיש להם כלי טיפולי היכול לעזור לילדיהם יחושו פחות מתוסכלים בזמן מחלות ילדיהם. תסכול אשר עלול להוביל להתערבויות רפואיות מיותרות לפעמים. כאשר מטפלים בילד בעזרת טווינא יש מסר שמועבר לגוף: הילדים לומדים שההחלמה לא תלויה בדבר חיצוני כמו תרופה, פורמולה או מחטים. החזרה לתחושת בריאות תלויה בהם בלבד. הטווינא מציגה טכניקות פשוטות שהן קלות ללמידה ולשימוש, קל גם להורים לרכוש את הטכניקה כדי להמשיך טיפול בבית ולכך יש משמעויות רבות.

כשאר אנחנו מטפלים בטווינא יש להקפיד על כמה כללים: המטפל חייב להיות רגוע, משוחרר, נוכח בטיפול 100%, יד משוחררת, מרפק נמוך יותר מפרק כף היד. התנועות ריתמיות, עקביות ומלאות כוונה, כמו מסר שמועבר לגוף. הטווינא משפיעה על הצ'י, זכרו שאתם כמטפלים משפיעים ונכנסים לגוף האישי והפרטי של הילד, לכן יש גם להקפיד על קשר עין ותשומת לב לתגובות של הילד לטיפול, האם נהנה או מוטרד. במידה ונתקלים בהתנגדות יש להתנהל באסרטיביות עדינה כמו אומרים לילד: "אנחנו מבצעים את הטיפול" אל מול חוסר היציבות שהוא מפגין, דקות ספורות לתוך תחילת הטיפול מרבית הילדים יתמסרו ויסירו את התנגדותם. במרבית המקרים הילד יסמן לנו מתי הספיק לו מתנועה מסוימת. ניתן לטפל בישיבה על ההורים ותוך כדי שינה או הנקה.

בניית הטיפול:
כאשר מטפלים בבנים מבצעים את הטכניקות שממוקמות ביד בכף יד שמאל, בנות יטופלו בכף יד ימין. טיפול שלם מורכב מ10-12 טכניקות שונות, כל אחת מבוצעת למשך דקה-שתי דקות. סדר הטיפול בשאיפה יתחיל בתנועות שבמצח ולאחר מכן כף היד ויסתיים בגב. אין צורך להפשיט אך אנחנו לא מטפלים על עור פצוע או מודלק. הטיפול מתמשך וללא הפסקות, ניתן לשנות את סדר התנועות והרכב הטכניקות וזה כבר תלוי בשיתוף הפעולה של הילד במהלך הטיפול. במחלות אקוטיות אנחנו מטפלים 2-3 פעמים ביום.

לחצו כאן כדי לצפות בסרטון הדגמה

הפרוטוקול הטיפולי בטווינא הינו כדלהלן (כל תנועה מבוצעת 1-2 דקות)

1. מתחילים את הטיפול במצח –

  • Tui: Tian men
    שפשוף על הקו המרכזי של המצח הנמתח מהנקודה המרכזית בין הגבות (העין השלישית) עד לקו צמיחת השיער.
  • Fen Tui: Kan Gong
    שפשוף בפתיחה בעזרת שני אגודלים על שני קווים מעט מעל לגבות, נקודת הפתיחה היא מרכז הגבות ומסיימים ברקות וחוזר חלילה.
  • Yun: Tai Yang
    תנועת סיבוב על שתי הרקות.
  • Rou: Er Hou Gao Gu
    עיסוי עדין על העצם (מסטואיד) שנמצאת מאחורי שני בסיסי האוזניים.

2. במידה והאבחנה היא של רוח-קור (גודש באף, הפרשה מימית/שקופה, צמרמורת, חום נמוך, מעט זיעה, רגישות ורתיעה מקור, חזות חיוורת, נטייה לשלשולים וכאבי בטן) ממשיכים בכף היד בתנועות הבאות (אחרת ממשיכים בחלק מספר 3):

  • Rou: Wai Lao Gong
    עיסוי של נקודה הממוקמת במרכז גב כף היד.
  • Rou: Yi Wo Feng
    עיסוי של נקודה הממוקמת במרכז הקפל הדורסלי (אחורי) של פרק כף היד.
  • Rou: Er Shan Men
    עיסוי של שתי נקודות הממוקמות בגב כף היד בין עצמות כף היד ה2-3 וה-3-4.
  • Tui: San Guan
    שפשוף לאורך האמה על קו הנמתח מבסיס פרק כף היד בצד של האגודל ועד למרפק (מרידיאן הריאות Lu9 ועד Lu5)
  • Qing : Wu jing
    את התנועה הזו מבצעים בכף יד רטובה במים, פורסים את כף היד שלנו על כף היד של הילד ובתנועת משיכה כלפי חוץ "מעיפים את החום".
  • Tui: Shui Di Lao Yue
    שפשוף בקו מעוגל (פרסה) של פנים כף היד, לאורך קו הנמתח מבסיס הזרת לכיון Pc8.

3. במידה והאבחנה היא של רוח-חום (גודש באף, נזלת צהובה וסמיכה, חום גבוה / צמא / הזעה מרובה, גרון כואב ואדום, נטייה לעצירות) ממשיכים בחלק הזה (לאחר הטיפול במצח שמופיע בחלק מספר 1):

  • Qing: Xin Jing, Fei Jing, Gan Jing
    שפשוף כלפי חוץ של הקצוות הפלמרים של אצבעות 2/3/4.
  • Kou: Xiao Tian Xin
    תיפוף על נקודה בבסיס כף היד בשקע בין שני השרירים הפלמרים, מעט דיסטלית ל-Pc7 אשר נמצאת ממש בפרק כף היד.
  • Rou: Nei Lao Gong
    עיסוי של הנקודה Pc8.
  • Tui: Tian He shui
    שפשוף לאורך הקו המרכזי של האמה הנמתח מבסיס פרק כף היד לכיוון המרפק על המרידיאן של מעטפת הלב.
  • אם חום חדר לאיברי ה-FU והוא גבוה יחסית מוסיפים את Tui: Liu Fu
    שפשוף על האמה לאורך קו הנמתח מהמרפק (Ht3) לכיוון פרק כף היד (Ht7) על גבי מרידיאן הלב, בחלק הפנימי של האמה.
  • Qing : Wu jing
    את התנועה הזו מבצעים בכף יד רטובה במים, פורסים את כף היד שלנו על כף היד של הילד ובתנועת משיכה כלפי חוץ "מעיפים את החום".
  • Tui: Shui Di Lao Yue
    שפשוף בקו מעוגל (פרסה) של פנים כף היד, לאורך קו הנמתח מבסיס הזרת לכיון Pc8.

4. את הטיפול מסיימים ב- Guasha על הגב,

שפשוף שני קווי מרידיאן שלפוחית השתן וה-DU MAI כלפי מטה לכל אורכם מספר פעמים. אם אין בידכם אביזר גוואשה סיני ניתן להשתמש בכל כפית או כלי אחר שיש לו קצה מעוגל ורך. השפשוף הוא עדין ולא עמוק ונעשה על גבי הבגדים ולא על עור חשוף.

 

לחצו כאן כדי לצפות בסרטון הדגמה

המלצות נוספות לטיפול משלים לטיפול בטווינא כוללות את הנקודות הבאות:

  • תזונה: הפחתת התיאבון טבעית ויש לקבל אותה, יש להציע מזונות פשוטים וקלים לעיכול ולהפחית סוכרים.
  • תרופות: הפחתת נטילת מוריד החום עד כמה שניתן.
  • מנוחה: לעודד מנוחה במהלך היום.
  • שמנים אתריים: ישנם שמנים אתריים הידועים ביכולת שלהם לעזור להורדת החום, יש להיוועץ באיש מקצוע לעניין היות וגיל הילד מחייב מינון זהיר ושמנים מסויימים שמותרים בשימוש, מצאתי שישנה היענות טיפולית גבוהה יותר למוצרי מדף של תערובות מוכנות, דוגמת מוצרי בייבי טבע, שלוס וכיוצ"ב.
  • אמבטיות חמימות ונעימות, ושהייה בהן עד כמה שניתן (סביב 20 דק), יש שממליצים לחכות מספר דקות אחרי שמוציאים את הילד מהמים ולפני הניגוב כדי שנידוף המים הטבעי יעזור להורדת הטמפרטורה של הגוף. מניסיון אישי ילדי סרבו להישאר רטובים וחשו בחוסר נעימות.
  • חומץ: שימוש בחומץ תפוחים מהול במים (ביחס 1:3 שליש חומץ ושני שליש מים) ספוג בגרביים, במריחה על הגוף במפרקים, בית השחי או כרטייה במצח ובעורף. מניסיון אישי לא הפקתי תוצאות ממשיות בשימוש בחומץ להורדת החום.

אין להתייחס לכתוב כהמלצה טיפולית גורפת, יש להיוועץ במטפל שהתמחה בטיפול בילדים בטווינא או ברופא הילדים באם אתם רואים צורך בכך.

מקורות ההתייחסות לחום מהצד של הרפואה המערבית נלקחו מהספר: "כיצד לגדל ילד בריא למרות הרופא שלך" מאת רוברט מנדלסון בהוצאת פוקוס

 

השארת תגובה